Kedves Látogató, szeretettel köszöntöm községünk honlapján!
A 2600 főt számláló Káloz Fejér megye déli részén, a Sárvíz mentén fekszik, Székesfehérvártól 30, az M7-es autópályától 20 km-re. Megközelítése a 63. számú főútról Sárkeresztúr településtől nyugati irányban, valamint az M7-esről letérve a Szabadbattyántól Örspuszta felé tartó úton lehetséges. A Káloz-Dég összekötő útnak köszönhetően a Balatoni térség is könnyebben elérhető.


Frissítési információk
Ön mit kérdezne...?
Társalgó és lelki szoba
Falunap 2012
Káloz SE hírei

Felhőkép
Polgármesteri hivatal
Önkormányzat
Pénzügyi- és Településfejlesztési Bizottság
Oktatási-, Kultutális- és Sport Bizottság
Roma Nemzetiségi Önkormányzat
Járási hivatal
Letölthető űrlapok
Testületi ülések
Szemétszállítás
Rendeletek
Kultúra
Menetrendek
Választások
Közérdekű adatok


Helyi pályázatokÁltalános hírek Helyi hírek Gazdasági hírek Önkormányzati hírek
EU-információk Pályázatok Felhívások Eseménynaptár Helyi újság
Az egyes kulturális törvények módosítását vitatta meg az Országgyűlés

Törő Gábor (Fidesz) ismertetése szerint a törvénymódosítás a lakosságszámhoz és a települési önkormányzat típusához igazodva differenciáltan határozza meg, hogy a közművelődési alapszolgáltatások közül mit kell biztosítani. 

A művészjáradék bevezetéséről rendelkező egyes kulturális és sporttárgyú törvények, valamint egyes kapcsolódó törvények módosítását, illetve a magyar sport, a magyar parasport és a magyar diáksport napjáról szóló ötpárti határozati javaslatot vitatta meg csütörtökön az Országgyűlés.

Törő Gábor (Fidesz) szerint a törvényjavaslattal nemes célt szolgálnak és kifejezi választóik akaratát, hogy ha a kiemelkedő művészeket még jobban elismeri az állam.

A művészjáradékkal kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet, hogy a többszörös díjazás elkerülése érdekében nem kaphatnak járadékot az akadémikusok, a nemzet színésze, a nemzet művésze, a Magyar Állami Operaház mesterművésze és a magyar mozgókép mestere díj birtokosai, hiszen ők már részesülnek más jelentős összegű költségvetési juttatásban.

Hozzátette: az élethosszig tartó adómentes juttatást legkorábban 2018 márciusától folyósíthatják. Ismertetése szerint a művészjáradékra 780 millió forint van, ebből több mint 600 művész járadéka folyósítható.

A Magyar Művészeti Akadémia (MMA) pártoló tagságával kapcsolatos módosításról azt mondta, ennek a tagságnak a köztestület megalakulásakor volt jelentősége, ezért most lezárul a pártoló tagok felvétele. Az MMA közhasznú státuszának megszűnésével pedig adminisztrációs terhektől mentesül a szervezet - mutatott rá.

Törő Gábor ismertetése szerint a törvénymódosítás a lakosságszámhoz és a települési önkormányzat típusához igazodva differenciáltan határozza meg, hogy a közművelődési alapszolgáltatások közül mit kell biztosítani. 

A Magyarok Világszövetségét (MVSZ) érintő módosításról azt mondta, a szövetség a második világháború után 1989-ig a kommunista állampárt közvetlen befolyása alatt álló társadalmi szervezet volt. 

A szervezetnél 1945-89 között keletkezett iratok ezért az állam tulajdonát képezik és azokat a közfeladatot ellátó szervek irattári dokumentumaihoz hasonlóan az illetékes közlevéltárban kell elhelyezni - közölte.

MSZP: meg kellene szüntetni az MMA-t

Mesterházy Attila (MSZP) szerint az MMA-t megszüntetni kellene, nem törvénymódosításokat benyújtani az akadémia működését szabályozó törvényhez.

A művészjáradékról azt mondta, támogathatónak tartják, de úgy látják, sok olyan szakma van az országban, ahol alacsony volt a hivatalos fizetés, így kicsi lett a nyugdíjalap. Példaként a pincéreket említette.

KDNP: az MMA a jövőben művészjáradékot nyújt a díjazott művészek számára 

A KDNP vezérszónoka Szászfalvi László a tíz törvényt módosító javaslatból a Magyar Művészeti Akadémiáról szóló változtatásokat emelte ki. A módosítások legfontosabb elemének azt tartotta, hogy az MMA a jövőben a kiemelkedő művészeti teljesítmények és életpályák elismeréseként élethosszig tartó művészjáradékot nyújt a 65 év feletti díjazott művészek számára. 

Kiemelte azt is, hogy változnak a MMA tagválasztási szabályai, és a jövőben a főtikár mandátuma az elnöki mandátumához igazodik majd. A képviselő a részletesen ismertette a javaslat további elemeit, és jelezte, hogy a pártja támogatja az előterjesztést.

A Jobbik támogatja a javaslatot

Szilágyi György, a Jobbik képviselője pártja nevében támogatta a javaslatot. A művészjáradékról szólva köszönetet mondott B. Laborc Flóra Ferenczy Noémi díjas ötvösművésznek, mert ismertetése szerint ő fordult ezzel a kezdeményezéssel 2016-ban a Magyar Művészeti Akadémiához.

MSZP: szavazatszerző intézkedés a művészjáradék 

Legény Zsolt, az MSZP képviselője a művészjáradékot egy újabb "szavazatszerző" intézkedésnek tartotta, amelyet a választások közeledtével vezetnek be. Hangsúlyozta: nem vitatják el a művészi érdemeit senkinek, de mégiscsak ez a kormány szüntette meg 2011-ben a korhatár előtti nyugdíjat, köztük a művészeti tevékenységeket folytatók öregségi nyugdíját is.

Szabó Tünde sportért felelős államtitkár zárszavában azt hangsúlyozta: biztos abban, hogy a módosítások még átláthatóbb szabályozást teremtenek.

Ötpárti javaslat

Dúró Dóra, a Jobbik képviselője ismertette azt az ötpárti javaslatot, amelyet a magyar sport, a magyar parasport és a magyar diáksport napjáról nyújtott be közösen a Fidesz, a KDNP, a Jobbik, az LMP és az MSZP egy-egy képviselője. 

Elmondta: a javaslat szerint a Magyar Athletikai Club által Budapesten 1875-ben megrendezett első szabadtéri sportverseny évfordulóját, május 6-át a Magyar sport napjává, a Mozgásgátoltak Halassy Olivér Sport Club 1970-ben történt megalakulásának napját, február 22-ét a Magyar parasport napjává, szeptember utolsó péntekét pedig a Magyar diáksport napjává nyilvánítanák.

Ismertetése szerint Szabó László, a Magyar Paralipiai Bizottság elnöke idén májusban a kulturális bizottság ülésén kezdeményezte, hogy az Országgyűlés hozza létre a magyar parasport napját. Hozzátette: emellett a javaslatban a magyar sport napja is szerepel, mert ez ugyan korábban jogilag már létezett, de egy "kettős derogáció" során kikerült a magyar jogrendszerből. Hozzátette: a Magyar diáksport napja ugyancsak évek óta létező kezdeményezés, a Magyar Diáksportszövetség sikere, amelyet most az Országgyűlés is elismerne.

Szabó Tünde sportért felelős államtitkár támogatta az ötpárti kezdeményezést, hangsúlyozva, hogy a sportnak közösséget összetartó és teremtő ereje van, és jelentős gazdasági tényező is. 

Tapolczai Gergely, a Fidesz vezérszónoka azt javasolta, hogy az előterjesztés egészüljön ki a Magyar siketsport napjával, amely az 1912-ben létrehozott Siketek Sportklub alapításának napja, június 2-a lenne.

MTI


Felhasználónév:
Jelszó:


A szavazás szünetel


 •  
 • Kapcsolatok tára
 •  
 • Lapszemle
 •  
 • Interjúk, riportok, szakcikkek
 •  
 • Önkormányzati ingatlanok


 •  
 • Jogszabálykereső
 •  
 • Gépjárműkereső


 •  
 • Térkép
 •  
 • Időjárás
 •  
 • Ki kicsoda?
 •  
 • Kulturális linkek
 •  
 • Pénzügyi szolgáltatások
 •  
 • Turisztikai információk
 •  
 • További hasznos linkek

  e-mail hirdetés szolgáltatók